Nyitra Megye Önkormányzata hétfőn tartotta meg 20. képviselő-testületi ülését. Az ülésen a képviselőtestület módosította az idei költségvetést. A módosításban megszavaztuk a Lévai járásban található II. osztályú, Ipolypásztó és Szete közötti megyei útszakasz teljes burkolat-felújítását, 1,6 millió euró összegben.  Tettük ezt azért, mert a fenti útszakasz burkolat-felújítása európai uniós támogatással valósult volna meg tavaly, ám a közbeszerzés kudarcba fulladt. Ezek után tavaly azt javasoltam, hogy a megyei önkormányzat a szükséges burkolat-felújítást 2016-ban saját költségvetéséből valósítsa meg, az erről szóló határozat végre megszületett.

kozut.jpg            A megyei önkormányzat tudomásul vette a tájékoztatást, hogy a magyar állami hatóság bejegyezte a Pontibus Európai Területi Társulást, amelyet Nyitra megye és Pest megye hozott létre. Későbbi csatlakozását jelezte Budapest főváros, Nyitra valamint Léva városa.

            Az utolsó, 19. megyei képviselőtestületi ülésen a megyei önkormányzat döntött a feleslegessé vált ingatlan vagyon értékesítéséről. A határozatot a kínálati eljárás meghirdetése követte. A 20. képviselőtestületi ülésen a megyei önkormányzat eldöntötte, hogy értékesíti a feleslegessé vált lakást Komáromban-Gadócon, valamint  750 ezer euróért értékesíti az egykori mezőgazdasági szakközépiskola gadóci komplexumát. Beleértve az épületeket, tantermeket, gyakorló helyiségeket, valamit a telkeket és a szántóföldet. Mivel harmadízben történt a komplexum felkínálása, az önkormányzat elfogadta az illetékes szakbizottság ajánlását, hogy a felértékelt ár 70 százalékáért értékesítse az egyetlen érdeklődőnek. Ennek másik oka az ingatlanok őrzésének és karbantartásának viszonylag magas ára. A megyei önkormányzat viszont nem adta el a komplexummal szemben elhelyezkedő parcellát, a sportpályát, mivel kevesellte az egyetlen érdeklődő ajánlatát a felértékelt ár 60 százalékának magasságában lévén, hogy első ízben került sor az ingatlan felkínálására.  A Karvai Mezőgazdasági Szakközépiskola egykori kollégiumának épülete iránt nem tanúsítottak érdeklődést.

            Két és fél éve húzódó ügy végére került pont a képviselőtestület ülésén. Lezárult a Nyitra megye területén zajló közérdekű helyközi autóbusz-közlekedésre kiírt, 10 éves időtartamra szóló nemzetközi, közlönyben meghirdetett közbeszerzés. Eközben két ízben volt borítéknyitás, végül pedig elektronikus aukció határozta meg a közbeszerzés nyertesét. Mivel a megye szigorú feltételeket szabott, mindvégig egyetlen társaság versengett, az Arriva. Végül 304 millió euró összegben vállalta 10 évre szólóan Nyitra megye területén a helyközi autóbuszjáratok közérdekben történő üzemeltetését. Vállalta, hogy az autóbuszok több, mint fele klimatizált lesz és WiFi-vel fog rendelkezni, az összes autóbusz GPS-berendezéssel közlekedik majd és koruk nem haladhatja meg a 10 évet. Átlagosan a flotta 6,5 évnél lesz fiatalabb. Mivel a közbeszerzés által generált ár 30 millióval alacsonyabb, mint a megye által meghatározott felső határ, elvi javaslatot tettem, hogy a megtakarított összeg 10 éves időtartamban legyen felhasználva a megyei utak burkolat-felújítására, évente tehát 3 millió euró összegben. Az elvi javaslattal senki sem szállt vitába. A közeljövőben a megyei hivatal dolgozza majd ki az erről szóló  pontos határozati javaslatot, majd jóváhagyásra beterjeszti a képviselőtestület elé.

 

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője

Szerző: farkasivan  2016.02.09. 19:51 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr498377266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása