Dél-Szlovákia járásait sújtja leginkább a magas munkanélküliség, az elszegényedés és az egyre romló szociális helyzet. Ennek orvoslására a Magyar Közösség Pártja parlamenti választási programjának egyik legfontosabb célkitűzése szülőföldünk területfejlesztése és gazdaságfejlesztése, a munkahelyteremtés Dél-Szlovákiában.

foto.jpg            A szociális segélyeken alapuló gazdaság helyett térségünkben végre ösztönöznünk kell a tudásra épülő, munkán alapuló gazdaságot. Ösztönözzük a helyi termékek, termékcsoportok, helyi értékek előállítását. Megalkotjuk a faluvállalatok jogi hátterét. A mai közmunkás alkalmazottként dolgozzon a faluvállalatban. A faluvállalat, melyet az önkormányzat hoz létre a településen tevékenykedő vállalkozókkal és gazdákkal olyan űrt foglal el, amely az utóbbi években a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban képződött. Ez pedig a kézműves mezőgazdaság, a kétkezi munkán alapuló mezőgazdaság, amelynek újjáélesztése létrejövő munkahelyek ezreit eredményezné. Legyen az a gyümölcstermesztés, a zöldségtermesztés, a szőlészet és a borászat valamint az állattenyésztés. Ezzel egy időben létre kell hozni a termelői és értékesítési érdekszövetségeket, láncokat, amelyek megfelelő konkurenciát képezhetnek az áruházláncoknak, miközben hazai gazdák és gazdaságok terményeit értékesítik. Ezzel hazai munkahelyeket biztosítanak az agráriumban. Az iskolai és közösségi étkeztetésben előtérbe kell helyezni a helyi termelőt, a jogszabályok nyújtotta, mainál sokkal szélesebb körű lehetőséget kell biztosítani számára az ilyen irányú érvényesülésre.

            Emellett az eddiginél sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a vidéki turizmusra, a borturizmusra, a kerékpár-turizmusra, hiszen ezek számára régióink kiváló feltételeket biztosítanak. Amennyiben az idegenforgalom ezen válfajai széles körben biztosítanak megélhetést Magyarországon és Ausztriában, akkor bizonyára  idehaza is el lehet mozdulnunk ebbe az irányba. Óriási kiaknázatlan lehetőségek kínálkoznak a kreatív iparban. A kreatív ipar fellendülése, konjunktúrája leleményes, tehetséges honfitársaink számára biztosíthat megélhetést. Nem kell feltétlenül külföldre utazniuk érvényesülés, munkahely végett.

            A pályakezdő, fiatal vállalkozók, az ún. stratup vállalkozások számára különös támogatást javaslunk. Az a befutott vállalkozó vagy vállalat, amely támogatást nyújt a kezdő, startup vállalkozás elindításához, támogatása összegét leírhatja majd az adóalapjából.

           A leszakadás, a lemorzsolódás után szülőföldünket végre fejlődési pályára kell állítanunk, hogy felzárkózhassunk a fejlettebb régiók mellé. Hogy megérje itthon maradni, itthon érvényesülni. Érvényesülhessen végre régióinkban is a munkavállaló, az iparos és a vállalkozó!

 

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke, parlamenti képviselőjelölt

 

 

 

Szerző: farkasivan  2016.02.02. 07:43 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr798347038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása