A magyar nemzetpolitikában lassan, de biztosan előtérbe kerül a gazdaságpolitikai szemléletmód. Érthető ez, hiszen közösségünk tagjai akkor lesznek büszkék származásukra, hovatartozásukra, akkor azonosulnak majd igazán kultúrájukkal, akkor vállalják büszkén anyanyelvüket, ha fejlődő, gyarapodó régióban, környezetben élhetnek, ha szülőföldjük nem a leszakadó, hátrányos helyzetű régiók közé sorolható. Nemzetközösségünk akkor erősödhet meg igazán, ha tagjai nem a mindennapi megélhetéssel küzdenek, megteremtődik számukra az anyagi biztonság, ha többségük egy erős középosztály része lehet, ha családjaikban eluralkodik a nyugalom és a békesség.

fiatal_vallalkozo_2.jpgE gondolatok számos felszólalásban visszaköszöntek a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülésén. A plenáris ülésen megejtettük 2015-ös esztendő mérlegvonását. Ez az év a külhoni magyar szakképzés éve volt. Felmérték az intézmények számát, típusát, felmérték a képzés színvonalát. Ezen belül Szlovákiában 39 oktatási intézmény kerül górcső alá. A szakközépiskolai, szakmunkásképző intézményi hálózat előnyei közé sorolták a heterogén képzési kínálatot, a kétnyelvű képzést és a gyakorlatias oktatást. A hátrányok közé pedig a gyenge minőségű államnyelv-oktatást, az intézményi szétaprózottságot, valamint az erőteljes párhuzamosságot. A visszaérkezett felmérés alapján a felvidéki magyar nyelvű szakképzés presztízse 70 százalékban magas, 5 százalékban közepes, míg 25 százalékban jónak mondható.  Számos határon túli szakközépiskolában, szakmunkásképzőben konkrét beruházások is megvalósultak, amelyek a képzés színvonalát növelhetik meg a jövőben.

Hogy Magyarország kormánya konkrét lépéseket tegyen a gazdaságpolitikai szemléletmód elmélyítése érdekében, a Magyar Kereskedőház Zrt. közbenjárásával magyar kereskedelmi irodákat nyit, szerte a Kárpát-medencében. Számarányunkhoz képest a legsűrűbb hálózat a Felvidéken jön létre. Kassán és Dunaszerdahelyen az irodák már megnyíltak, hamarosan megnyílnak Érsekújvárban, Rimaszombatban, Királyhelmecen, majd később Párkányban és Ipolyságon. Az irodahálózat fő célkitűzése lesz a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok élénkítése, bővítése.

fiatal_vallalkozok_3.jpg2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve lesz. Számos olyan pályázat meghirdetésére kerül majd sor, amelyek a fiatal, gyakran kezdő vállalkozások megsegítésére, vállalkozási stratégiáik megalapozására, kereskedelmi partnerek felkutatására szolgálnak majd. Különös tekintettel a startupok lehetőségeinek kiterjesztésére, az első ösztönzés továbbítására. Szakmai programok sora veszi majd kezdetét, amelyen a kezdő vállalkozók elmélyíthetik tudásukat, felkészültségüket.

Idehaza mindez a Magyar Közösség Pártja közvetítésével fog megvalósulni. Szakmai hozzáértéssel, útmutatással segítjük majd az érdeklődőket. Nagyon szeretnénk, ha minél több vállalkozó illetve fiatal bekapcsolódna, később létrejöhetnének a vállalkozói körök, vállalkozói hálózatok. Egyik kitörési pontunk minden bizonnyal a vállalkozók illetve a fiatal vállalkozók hálózatépítése, kapcsolatrendszerük kialakítása. A kapcsolatrendszeren belüli üzleti tevékenység bővítése, serkentése. A gazdasági kapcsolatokon belüli közösségi szemlélet elmélyítése.

 

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke

Szerző: farkasivan  2015.12.11. 19:58 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr318158246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuntakintekitekinte 2015.12.12. 06:27:56

Ügyes. A hazai fiatalokat elüldözni, a külföldieket segíteni.
Csak így tovább, érik 2018 után a grazi kibeszélőpamplag.
süti beállítások módosítása