Ma, a törvényes határidő napján, a Nyitra Megyei Önkormányzat elfogadta kötelező érvényű rendeletét a megye területén tevékenykedő középfokú oktatási intézmények első osztályainak számát illetően a 2015/16-os tanulmányi évre.

középiskola 3.jpg            A szlovák koalíció megyei képviselői éppen kellő létszámban, 33-an jöttek el ma a hétfőn megszakított testületi ülés folytatására. Szigeti Lászlóval együtt módosító javaslatainkat mindketten benyújtottuk. Ő a Bátorkeszi Szakközépiskola első osztályainak számát javaslota módosítani a megyei hivatal javaslatában szereplő nulláról a mai számnak megfelelő háromra. Igazából politikamentes, szakmai javaslat volt, hiszen a megyei hivatal téves információk alapján nyújtotta be javaslatát jóváhagyásra a megyei képvislők elé. A javaslat kidolgozásánál ugyanis a megyei hivatalban figyelmen kívül hagyták, hogy időközben az iskola fenntartója teljesítette törvénybe foglalt kötelességét, immár nem kihelyezett tagozatként működik a Bátorkeszi Szakközépiskola, ma már bátorkeszi székhelyű jogi személy a szakközépiskola fenntartója. E tényt az oktatási tárca is tanúsította. Emiatt kellett volna a számokat korrigálni, ám a szlovák koalíció képviselői erre a technikai jellegű, poltikamentes módosításra nemmel szavaztak, nyilván politikai elvektől vezérelve, hiszen döntésükkel teljesen indokolatlanul, fokozatosan a szakközépiskolát ellehetetleníthetik.

            Az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskolát érintő módosító javaslatomat, mely szerint jövőre ne egy, hanem a korábbi évfolyamoknak megfelelő két magyar tanítási nyelvű első osztály nyílhasson, a szlovák koalíció szintúgy elutasította. Ezek után a végső szavazásnál már nem tudtuk blokkolni a kötelező érvényű rendelet elfogadását, a szlovák kolíció kellő számú,  jelen levő 33 képviselője a rendeletet elfogadta. Meglepetésünkre két független szlovák képviselő is velük szavazott, noha hétfőig rendre a rendelet ellen szavaztak.

            Amiatt is döbbenetes a szlovák koalíció képviselőinek szőrös szívű hozzáállása, hogy míg Nyitra megye lakosainak száma 700 ezer, Nagyszombat megyéé 540 ezer, addig ezzel a döntéssel jövőre Nyitra megye középiskoláiban összesen 253 első osztály nyílik, Nagyszombat megye középiskoláiban 290 első osztály. Egyrészt ez jelentős különbség Nagyszombat megye javára, másrészt Nyitra megye kishitű, hiszen lehetőség nyílt nemcsak a hiányzó 4 magyar első osztály megnyitására, a fenti számok tükrében indokolt volt jóval több első osztály megnyitása. Az állami támogatás fejkvótája ugyanis minden megyében megegyező.

            Három képviselőtestületi ülésen tartó küzdelmünk tehát nem végződött sikerrel. Nem sikerült elérnünk, hogy az egyik magyar tanítási nyelvű középiskolában valamint az egyik középiskola magyar tagozatán korábbi szinten tartsuk a megnyíló első osztályok számát a. Pedig a szülők és a felvételiző diákok kellő szintű érdeklődése a mai napig fennállt. Politikai színezetű döntés következtében a két fenti iskolában várható folyamatok számunkra egyáltalán nem lesznek kedvezőek. A másik tanulság: ha egy éve, a megyei választások idején jóval több választó járult volna urnákhoz a megye déli választási körzeteiben, közös elnökjelöltünk felülkerekedhetett volna, a megyei hivatalban ma teljesen más helyzet uralkodna, mint manapság. Számunkra ennyire előnytelen, téves alapokon nyugvó határozati javaslatok egyszerűen nem kerülnének beterjesztésre. Ezt kellene végre megérteni, ebből kellene levonni a tanulságot, a legközelebb kellő számban a választási urnákhoz járulni. Mindannyiunk érdeke ezt kívánja.

 

Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei képviselőcsoportjának elnöke

Szerző: farkasivan  2014.10.31. 18:49 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr606852319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása