Nyitra megye Gazdasági és Társadalmi Fejlődésének Programja (NGTFP - PHSR) a 2012–2018 közötti időszakra szól. A program célkitűzései telesítésének mértékét a megyei önkormányzat tanácsadó testülete, a monitorozó bizottság végzi el, amely félévente tart értékelést. A monitorozó bizottság tagságának egy része megújult, hiszen Nyitra Megye Közgyűlése utolsó tanácskozásán megválasztotta a monitorozó bizottság elnökét, az önkormányzat alelnöke, Juraj Horváth személyében, engem pedig a monitorozó bizottság alelnökévé választottak. Rajtunk kívül a bizottságban a megyei önkormányzat hivatalát képviseli a stratégiai főosztály vezetője, valamint a régiófejlesztési osztály vezetője. A bizottság további 23 tagja különböző  szakmai állami intézmények, a megyében tevékenykedő szakmai és társadalmi intézmények és társulások egy-egy képviselője.

3 VS NSK 2013.jpgA monitorozó bizottság megtartotta tanácskozását, amelyen előbb megvitatta Nyitra megye Gazdasági és Társadalmi Fejlődésének Programja - amely a 2012-2018 közötti időszakra szól - 2013.évre vonatkozó teljesítésének évértékelőjét. Az évértékelő összegzi az NGTFP egyes prioritásai, célkitűzései és intézkedései szintjén, mekkora összegben valósultak meg beruházások a megyei önkormányzat költségvetéséből, illetve a partnerek költségvetéséből. Az utóbbiak közé tartoznak az állami költségvetés, az Európai Unió forrásai, a beruházók saját forrásai és egyéb források. Egyébként az NGTFP 5 prioritást, ezeken belül 15 speciális célkitűzést és ezeken belül 43 intézkedést tartalmaz.  Az 5 prioritás a következő: gazdaság, humán erőforrások, mezőgazdaság és vidékfelesztés, infrastruktúra valamint környezetvédelem. Az évértékelőt alapos adatgyűjtést követően a Komáromi Régiófejlesztési Ügynökség készítette el.

1 MS NSK 2013.jpg            A monitorozó bizottság továbbá megvitatta Nyitra megye Vidékfejlesztési Stratégiája - amely a 2009-2015 közötti időszakra szól – teljesítését monitorozó beszámolót a 2013. évre vonatkoztatva. A monitorozó beszámoló a fentikehez hasonló módon, a vidékfejlesztési stratégia 4 prioritását, ezeken belül 8 speciális célkitűzését, ezeken belül pedig 15 intézkedés teljesítését vette górcső alá a tavalyi évben. Pénzügyi adatokkal szemléltetve, melyik szakterületre milyen összegben  jutott beruházás a megye költségvetéséből és a partnerek költségvetéséből. A vidékfejlesztési stratégia 4 prioritása a következő: a belső erőforrásokra támaszkodó munkahelyek,  a vidék elérhetősége és összekötése,  a vidék szolgáltatásai valamint a vidék igazgatása, menedzselése. Precíz adatgyűjtést követően a monitorozó beszámolót a Párkányi Régiófejlesztési Ügynökség dolgozói készítették el. Mindkét ügynökségben alapos munkát végeztek, valóban kiváló elemzés tettek le az asztalra. Az adatok nemcsak szakterületek szerint lettek összegyűjtve, esetenként járások közötti bontásban is megjelentek. Ezáltal kaphatunk plasztikus képet a megye harmonikusnak nem mondható fejlesztéséről.

            Miután a monitorozó bizottság tagjai megvitatták és tudomásul vették a két elemzést, továbbítják a megyei önkormányzat részére. Az elemzések megyei önkormányzatban történő megvitatását követően kívánatos lenne a tanulságok levonása, a tendenciák, az irányok felvázolása. Azokat pedig az intézkedések és a bevatkozások követhetnék, hová, melyik járásba, netán kistérségbe kell több forrást biztosítani az adott szakterületen, hogy a régió, az adott járás fejlődhessen, ne szakadjon le véglegesen. Hihetetlenül fontos, számszerűsített elemzések, adatok ezek, amelyek alapján érvelhetünk Nyitra megye kiegyensúlyozott fejlesztéséért.

 

Farkas Iván, az MKP frakcióvezetője a NyMÖ-ban

Szerző: farkasivan  2014.10.20. 18:23 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr966811635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása