Sorrendben hatodik tanácskozását tartotta meg a Nyitra Megyei Önkormányzat képviselőtestülete.

DSCF5205.JPG            A testület a költségvetés módosítása által jóváhagyott a komáromi Selye Gimnázium részére 36 ezer eurót a tornaterem tetőszerkezetének javítására, 7 ezer eurót a lévai Bars Csillagvizsgáló részre az EU-támogatás tárfinanszírozására, a zselízi Comenius Gimnázium működtetésére 10.200 eurót, a Komáromi Pozsonyi úti Szakközépiskola számára 14 ezer eurót a tornaterem tetőszerkezetének javítására, a Komáromi Építők utcai Szakközépiskola részére 64.700 eurót az épülete külső burkolatának teljes felújítására, a Párkányi Szakközépiskola számára 7.700 eurót a Korszerű Középiskola c. európai uniós pályázat társfinanszírozására, 10 ezer eurót az Érsekújvári Vendéglátóipari Szakközépiskola számára a gyakorlati képzés központjának felújítására, 12 ezer eurót az ógyallai Építészeti Szakközépiskola részére személygépkocsi vásárlására, 22 ezer eurót a lévai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szakközépiskola részére mikrobusz vásárlására, 35 ezer eurót az érsekújvári Zmeták Ernő Képtár részre szintén mikrobusz beszerzésére. A szociális ellátás terén a megyei képviselőtestület jóváhagyott a lontói Platán Nyugdíjasotthon számára 31 ezer eurót az épület talajszerkezetének felújítására és 9.300 eurót ipari mosógép beszerzésére, a zselízi Gyöngy Nyugdíjasotthon részére 3.500 eurót az épület belső felújítására, a lévai Főnix Nyugdíjasotthon konyhai berendezésének felújítására 21 ezer eurót, a kovácspataki Duna, a barsbaracskai Baracha és a lontói Platán nyugdíjasotthonok számára egyaránt 6.300 eurót speciális jármű vásárlásának társfinanszírozására valamint hasonló célra egyenként 3.400 eurós támogatást a lévai Főnix és a lévai Őszülő Élet nyugdíjasotthonok számára.

DSCF5207.JPG             A megye hatáskörébe tartozó közutak fejlesztését hosszan elhúzódó, két különböző napirendi pontban vitattuk meg. Az első csomagba a megyei közutak biztonságát megnövelő beruházások valamint a tartalékban tárolt, legrosszabb állapotban levő, hosszabb ideje felújításra váró útszakaszok tartoznak, burkolatfelújításukat a megye költségvetéséből térítenénk meg 1,6 millió euró összegben. Itt  a közbeszerzést kell összehangolni a kivitelezéssel, a munkálatokat pedig ez év végéig be kell fejezni és el kell számolni. A második, bővebb csomagban két félresiklott közbeszerzést kellett orvosolni, amelyekben az Érsekújvári, a Komáromi és a Lévai járásokban húzódó megyei közutak felújítását kellene megoldani. A döntés tétje: az Európai Unió támogatásán felül a megye saját költségvetéséből további 514 millió euróval hozzájárul a burkolatfelújításhoz vagy el kell búcsúzni az unió 4,326 millió eurónyi támogatásától, aminek következtében a három déli járásban nem újulhat fel 32 km hosszúságban a megyei utak burkolata. Ráadásul az idő szorításában kell mihamarabb döntést hozni, hiszen az Európai Unió támogatása 2015 júniusáig használható fel. Mindkét fontos döntés meghozatalát elhalasztottuk a két hét múlva esedékes soron kívüli testületi ülésre, mivel a döntés a megyei hivatal részéről nem volt kellőképpen előkészítve és az alternatívák megfelelő érvekkel alátámasztva. A megye északi járásaiban található közutak felújítása elkezdődött, a közbeszerzés rendben lezajlott. A Nyitrai járásban, az Aranyosmaróti járásban és a Nagytapolcsányi járásban 7,78 millió euró értékben, 53 km hosszúságban újul meg a megyei utak burkolata, európai uniós támogatással. E közbeszerzésekről még az előző választási időszakban, 2013-ban döntöttek. A vita folyamán, az MKP képviselőcsoportjának nevében bíráltam a korábbi részrehajló döntést a megye északi járásainak javára, a déli járások kárára. Követeltem a következő közbeszerzésnél e részrehajlás kiegyensúlyozását.

            Az Ipoly-hidak és Duna-komp ügyében enyhe előrelépés történt. A pozsonyi kormányhivataltól megérkezett válaszlevél semmilyen útbaigazítást nem tartalmaz, a döntést a megyére bízzák. Azonban a levélben követelik, hogy a beruházásokat listázó tanácskozásokon (Task Force, az Interreg monitorozó bizottsága) Nyitra megye képviselője mihamarabb számoljon be a megye döntéséről. A megye elnöke a külügyminiszternek címzett levelében a tárcavezetőtől azt kérte, határozza meg a magyarországi társberuházó NIF Zrt. szlovákiai, állami szintű partner-intézményét, amely felelős lesz a tervek elkészítéséért és a kivitelezés irányításáért. Eközben Nyitra megye társberuházó szerepe megmarad. A külügyminiszter válaszlevelében kifejtette, a kormány elé viszi Nyitra megye kérését, az döntsön arról, hogy a földművelési tárca (az Interreg irányító hatósága), a közlekedési tárca (közlektedési infrastrukturális beruházásról van szó), a kormányhivatal (a kormányfőhelyettes koordinálja az uniós támogatásokat) avagy a tárcák hatáskörébe tartozó valamelyik állami intézmény lesz a beruházások előkészítésénél és kivitelezésénél a NIF Zrt. szlovákiai partnere. Akkor lehet ez pozitív fejlemény, ha a beruházások megvalósításának szándéka az állami szintű intézményeknél határozottan meglesz, hiszen Nyitra Megye Hivatala sem szakmai, sem emberi, sem anyagi erőforrásokban nem bővelkedik. Ám az idő telik, az Interreg programban az első pályázati felhívás a határon átnyúló közlekedési infrastruktúra terén a jövő tavasszal várható. Addig még irtózatosan sok a tennivaló.

            A megyei közgyűlés jóváhagyta Nyitra Megye Regionális Innováció Stratégiáját a 2014-2020 közötti időszakra. Kiemelten fontos dokumentum ez, hiszen a megye területén a stratégiába foglalt K+F+I beruházások valósulhatnak meg a hét éves uniós fejlesztési ciklusban. Köztudott, hogy a most kezdődő ciklusban az Európai Unió leginkább támogatásra kerülő fejlesztési irányvonalai közé tartozik a kutatás és az innováció.

            A közgyűlés jóváhagyta a 2014-2018 közötti időszakra Nyitra Megye Gazdasági és Társadalmi Fejlesztési Programja monitorozó bizottságának összetételét. A monitorozó bizottság elnökévé Juraj Horváthot, a megye alelnökét választotta, alelnökévé engem, az MKP képviselőcsoportjának elnökét. Egyúttal megválasztotta a bizottság további három tagját.            

            A képviselőtestület jóváhagyta a megye és Naszvad község közötti előszerződést megyei telkek eladásáról a település részére, amelyek az előkészületben levő termálfürdőhöz vezető utak alatt találhatók.

            A közgyűlés tudomásul vette a megyei hivatal beszámolóját a megvalósítás alatt álló beruházásokról, amelyek megvalósítását meghatározó részben az Európai Unió költségvetése fedezi valamint az utóbbi időben meghirdetett európai uniós pályázati felhívások listáját. Mindkét beszámoló az aktuális tájékoztatás végett rendszeresen napirenden lesz a jövőben is.

             A megyei képviselők tudomásul vették a Nagytapolcsányi és a Lévai Kórházak, n.i. gazdálkodásáról szóló beszámolót. Tudomásul vették továbbá a megyei hivatal tervezetét a megye sajtó- és kommunikáció stratégiájáról. Ezügyben azonban semmilyen döntés nem született.

            Nyitra megye vezetői a Pest Megyei Önkormányzat vezetőivel nagyrégiós Európai Területi Társulás létrehozásáról tárgyalnak. Elképzelhető, hogy a kezdeményezéshez csatlakozik Budapest  megyei jogú főváros is.

           

Farkas Iván, az MKP frakcióvezetője a NyMÖ-ban

Szerző: farkasivan  2014.08.27. 20:34 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr786642809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása