Néhány hete, amikor a kormány jóváhagyta a jövő évi állami költségvetés tervezetét azt hangoztattuk, hogy irreálisan magas, 3,5 százalékos jövő évi gazdasági növekedésből indul ki, emiatt a bevételeket megalapozatlanul eltúlozták.

A hatásköreiben megcsonkított kormány a domináns ellenzéki párttal együtt a tervbe vett jövő évi reformintézkedések közül csupán egyben tudott megegyezni: a bankadó bevezetésében megemelt, 0,7 százalékos adókulccsal. A kormány hatásköre, akcióképessége korlátozott, hamarosan elkezdődik a választási kampány, közben a jövő évi gazdasági növekedés kilátásai hétről-hétre csökkennek.  Jó, ha egyáltalán növekedni fog jövőre a gazdaság, a növekedés mértéke aligha haladja meg az 1 százalékot.

Ennek következtében a kormány által elfogadott költségvetéshez képest az adóbevételek lecsökkenhetnek 600-800 millió euróval. Előre borítékolható: tarthatatlan lesz a jövő évre betervezett hiánycél, az pedig a pénzpiacok Szlovákia iránti bizalmát gyengítheti. A kibocsátott államkötvények után magasabb kamtlábat kell fizetnünk, Szlovákia a kockázati sávba kerülhet. Nem beszélve arról, ha a jövő évet költségvetési provizóriummal kezdenénk.

A folyamatokat az sem befolyásolja pozitívan, hogy az euróövezetben Szlovákia gazdasága a legnyitottabb, legsebezhetőbb, a nemzeti összetermék 85 százalékát a kivitel biztosítja, csupán két fő termékcsoportban. Vagyis gazdaságunk a legkiszolgáltatottabb, leginkább a fő felvevőpiacok, Németország, Franciaország és a többi meghatározó piac felvevőképességétől függ. Az onnan jövő előrejelzések pedig semmi jóval nem kecsegtetnek.

A tegnapi brüsszeli európai csúccsal összefüggésben, amely az euróövezet megmentéséről tárgyalt a Magyar Koalíció Pártja elvárja a kormánytól és a domináns ellenzéki párttól azt, hogy felelősségük teljes tudatában elfogadják a törvényhozásban a 2012. év állami költségvetésének olyan változatát, amely nem kockáztatja Szlovákia helyzetét és jövőbeni kilátásait a pénzpiacokon, nem növeli meg az  államadósságot, stabilizálja helyzetét az euróövezetben.

Szerző: farkasivan  2011.10.27. 12:06 Szólj hozzá!

Címkék: magyar szlovákia koalíció mkp euróövezet pártja

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr423333580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása